Rynkiem domenowym interesuję się od niedawna. W ciągu 4 ostatnich lat zauważyłem, że sporo jest domeniarzy posiadających duże portfolia domen (nawet po 5000 - 10000 domen) nie przedstawiających żadnej wartości. Dało mi to wiele do myślenia. Ponadto zauważyłem sporo aukcji, na których sprzedawane są bezwartościowe domeny za grube pieniądze.
Podczas przemyśleń doszedłem do wniosku, że handlowanie domenami to znakomity sposób aby prać brudne pieniądze. Jak? Postaram się w skrócie to przedstawić.
Załóżmy, że jesteś osobą która dorobiła się sporych pieniedzy w jakiś nieokreślony, nielegalny sposób. Ale aby wprowadzić je do obiegu (kupić dom, samochód...), musi udokumentować pochodzenie tych pieniędzy. Co robi? Kupuje załóżmy 100 domen płacąc za każdą po 30 zł - domeny bez żadnej wartości (koszt 3000zł) i sprzedaje innej załóżmy po 10.000zł (przychód 30.000.000zł).
Ok, ale kto kupi taką domenę? Proste, kupi osoba która w legalny sposób zarobiła duże pieniądze i potrzebuje kosztów.
Oczywiście transakcja przebiega bezgotówkowo (no nie będę zagłębiał sie w szczegóły).
Nikt oczywiście z US nie będzie przeglądał domen domeniarzy i ich wyceniał, bo jest to ich podstawowe źródło dochodu. Każdy wycenia domeny tak jak uważa i jak rynek dyktuje.
Ilu mamy takich pseudo domeniarzy. Każdy niech przemyśli. Ja uważam że sporo.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum