Wysłany: 2008-10-03, 22:59 Pozycjonowanie w polskich wyszukiwarkach
Chciałbym poruszyć temat pozycjonowania w polskich wyszukiwarkach. Zauważyłem dużo osób oferujących pozycjonowanie w wp.pl czy onet.pl. Dziwię się jeszcze, że znajdują oni chętnych do płacenia za takie usługi. Aby wypozycjonować stronę w tych wyszukiwarkach na dane słowo kluczowe, to trzeba albo pomylić słowo podczas pozycjonowania, albo stronę którą się pozycjonuję. Kiedyś jak zaczynałem swoją przygodę z pozycjonowaniem, to też korzystałem z takich usług. Ale do czasu, kiedy zastanowiłem się nad gwarancją 100%, że strona znajdzie się w pierwszej dziesiątce. Trochę poczytałem i sam spróbowałem. Okazało się, że pierwsza strona na 10 słów pozycjonowanych przeze mnie w ciągu 2 tygodni znalazła się albo na pierwszym miejscu, albo na drugim, ale w najgorszym przypadku na trzecim miejscu. Więc jeśli masz dużo pieniędzy to płać, ale jeśli chcesz też sam coś nauczyć to pocztaj, i sam wypozycjonujesz swoją stronę w polskich wyszukiwarkach poświęcając na to zaledwie kilka godzin (razem z nauką).
domainer
domainer sprawa wygląda troszkę inaczej niż ci się wydaje , prawda są frazy które pozycjonują się praktycznie same i zapewne na takie natrafiłeś .. ale są i takie których bez kilku lat doświadczenie i dupnego zaplecza nie ma szans zdobyć , jest bardzo prosty sposób na sprawdzenie konkurencyjności frazy ( wiadomo jest to bardzo uproszczony model ) a mianowicie ilość wyników wyszukiwania wyplutych przez google + ilość reklamy AdWords wyświetlanej w linkach sponsorowanych ,. W uproszczonym modelu możemy założyć że im więcej tym gorzej ( w sensie bardziej konkurencyjan fraza )
W każdych wyszukiwarka pozycjonuje się tak samo praktycznie , tzn u mnie Adder (świetne narzędzie do pozycjonowania) dodał stronę do wszystkich wyszukiwarek i pozycjonuje się bez problemu :)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum